Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček polní

4. 12. 2012

 Křeček Polní

            (Cricetus cricetus)

 

Křeček polní,téžObrazek křeček obecný, je evropský křeček z podčeledi Cricetinae. Je obyvatelem otevřené kulturní krajiny. Vyskytuje se v nížinách, kde se jeho výskyt v současné době obnovuje, zatímco z vrchovin a pahorkatin prakticky vymizel. V Česku je chráněný zákonem jako silně ohrožený druh.Bývá zaměňován s přísně chráněným syslem - od něho se však liší pestrou srstí.

Popis:

Křeček polní je výrazně větší, než křeček zlatý chovaný jako domácí mazlíček, jeho váha dosahuje 150-600 g, délka 215-340 mm. Má zavalitější tělo, krátké končetiny a kratičký, řídce osrstěný ocas. Má pestré zbarvení. Na hřbetě mívá žlutohnědý až rezavě hnědý pruh s načernalými konci delších chlupů, na břiše bývá naopak tmavohnědý až černý. Hlava bývá nahoře rezavá, po stranách, za ušima a na čenichu bývají bílé nebo nažloutlé skvrny stejně jako na předních končetinách. Relativně hustou srst obměňuje jednou ročně. Typickým znakem jsou dobře vyvinuté lícnítorby. Samci mívají v době rozmnožování nápadně zvětšené bočníkožní žlázy.

Potrava:

Zrní,semena,zelené rostliny,hmyz,ale i mláďata ptáků.

Rozšíření:

Výskyt křečka polního ze zaznamenán od Belgie a Alsaska na západě po jihozápadní Sibiř(povodí Jeniseje)na východě aRumunsko na jihu.Je typickým obyvatelem stepí a polí,kde si vyhrabává složité doupě.

 

 
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< září / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 15773
Měsíc: 328
Den: 7